Archief
Dennis van Schie 1

Dennis van Schie 1

Vier van de zeven zwanen in De Lier dood

Bewoners in de omgeving van de Van Rheedesingel in De Lier zijn ontdaan: een zwanenfamilie in dat water sterft langzaam uit. De afgelopen tijd gingen drie van de vijf jongen dood en nu is ook de moederzwaan overleden. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Vooral de dood van de moederzwaan heeft indruk gemaakt. "Ik zag haar nek steeds slapper worden en na twintig minuten kwam haar kop niet meer boven water en was het voorbij", vertelt buurtbewoner Bart Snoek. En buurman Jaap Marinus voegt toe: "Er zijn hier wat traantjes om gelaten. Mijn vrouw was compleet van slag."

De buurtbewoners staan voor een raadsel. Hoewel er op de singel een bord hangt dat voor botulisme waarschuwt, denken de mensen niet dat het door die ziekte komt. "Sinds dat bord er staat, gaan de vogels niet meer de singel in. Ze kunnen lezen", zegt Marinus. Een passerende buurvrouw voegt toe: "Als het echt botulisme was dan zouden de vissen toch ook doodgaan?"

Wat het dan wel is wordt onderzocht. Donderdag of vrijdag zou het resultaat van dat onderzoek bekend moeten worden. Op de Van Rheedesingel houden de mensen de resterende zwanen goed in de gaten. Als ze papa-zwaan en de twee jongen niet zien, lopen ze net zo lang tot ze de zwanen wel hebben gevonden.

Categorieen:
De Lier Algemeen