Archief

Dweilfestival Poeldijk zoekt meer orkesten voor jubileumeditie

Met het zilveren jubileum op komst hoopt de organisatie achter het Dweilfestival in Poeldijk op een extra groot deelnemersveld. Maar het aantal deelnemende orkesten staat al jaren onder druk. Vooralsnog is voor de 25ste editie op 11 september een historisch dieptepunt bereikt met slechts dertien inschrijvingen.

Organisator Jos van Dijk is al sinds november bezig om contact te leggen met zoveel mogelijk orkesten, maar echt lukken wil het nog niet. Hij ziet sinds een jaar of vijf een kentering. "Waren het daarvoor meestal nog aantallen boven de dertig, met enkele uitschieters van 36 en zelf éénmaal 48, is het de laatste jaren heel moeilijk om uit het bestand van zo'n 1.100 kapellen achttien à twintig inschrijvende kapellen naar Poeldijk te krijgen."

Aan het publiek ligt het niet volgens Van Dijk, want er zijn elk jaar meer bezoekers dan inwoners in Poeldijk. Het zou vooral financieel niet meer aantrekkelijk zijn om naar het Westland af te reizen. Orkesten krijgen rondom de optredens diverse consumpties en in de wedstrijdklasse worden aan de vijf beste kapellen geldbedragen uitgereikt, maar daarmee houdt het wel op.

Andere formule

"We zullen naar een andere formule moeten zoeken om het weer wat groter te maken", aldus Van Dijk. Vorig jaar is daar alvast een voorschot op genomen, door ook andere muziekstijlen toe te laten. Onder meer streetbands, dixiebands en klezmerbands zijn aangeschreven.

Orkesten en bands die op zondag 11 september nog graag op vier verschillende podia een optreden van een kwartier willen geven, kunnen zich melden bij de organisatie. Contactgegevens zijn te vinden op de website dweilfestivalpoeldijk.nl. De 25ste editie wordt er in elk geval een met een 'zilveren' uitstraling. Op en rond de zeven podia zal het glimmen van de zilveren dingetjes.

Categorieen:
Poeldijk Westland Cultuur