Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Mogelijk botulisme in Lierse singel

In het water van de Van Rheedesingel in De Lier is mogelijk sprake van botulisme, een natuurlijke vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels en andere dieren. Er zijn daar in de afgelopen dagen meerdere dode watervogels aangetroffen, waaronder enkele zwanen, zo meldt de gemeente Westland.

Momenteel wordt er onderzocht of de dieren daadwerkelijk aan botulisme zijn gestorven. Alle dode dieren zijn inmiddels weggehaald en één van de zwanen is opgestuurd voor onderzoek in een laboratorium.

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, aldus de gemeente, Dit doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Als de temperatuur daalt, verdwijnt het botulisme vanzelf.

Om verdere besmetting te voorkomen, dienen dode dieren zo snel mogelijk uit het water verwijderd te worden. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Wie een ziek dier of een kadaver aantreft, wordt gevraagd dit te melden bij het Meldpunt Leefomgeving en zelf het bewuste dier niet aan te raken.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen