'Ambitie duurzaamste glastuinbouwgemeente blijft overeind'
Het college van B en W van Westland vindt niet dat de ambitie 'duurzaamste glastuinbouwgemeente van Nederland' te grabbel wordt gegooid, omdat de gemeente stroom afneemt van een leverancier die elektriciteit opwekt in kolencentrales. Progressief Westland had hier grote vraagtekens bij gezet en wilde weten waarom de gemeente zich niet aan de afspraak houdt, dat er vanaf 2015 alleen maar duurzaam wordt ingekocht.
Het college wijst erop dat in de afgesloten contracten is vastgelegd, dat de geleverde energie voor 100 procent groen is. Alleen gebeurt dat door middel van 'garanties van oorsprong' (GvO), omdat slechts 11 procent van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa komt.
Grijze stroom wordt in Nederland als groen verkocht. Dat is toegestaan, omdat er een systeem is ontwikkeld van handel in GvO's, certificaten die precies vastleggen waar en hoe groene stroom is opgewekt. Als de groene stroom eenmaal op het elektriciteitsnet zit, is deze niet meer traceerbaar. Via aangekochte GvO's verkopen leveranciers groene stroom, die ze zelf niet opwekken. Maar het certificaat is wel een bewijs dat ergens groene stroom is opgewekt.
Dat is de reden dat het college in tegenstelling tot Progressief Westland vindt dat het afgesloten contract wel degelijk bijdraagt aan vergroening van de energievoorziening en dat Westland haar stroom al volledig groen inkoopt.