Archief
Hartstichting

Hartstichting

Westland op weg naar voorbeeldige hartveiligheid

Dankzij de steun van de gemeenteraad kan Westland binnen een aantal jaar helemaal 'hartveilig' zijn. Doordat de gemeente nu garant staat voor het onderhoud, kan het aantal buitenkasten met een AED worden verhoogd van 14 naar 65.

Volgens de Stichting AED Westland loopt de gemeente hiermee voorop in Nederland. Deze stichting, die sinds 2013 actief is, telt inmiddels rond 700 aangesloten vrijwilligers die voor een reanimatie kunnen worden ingezet.

Binnen

Er zijn weliswaar steeds meer bedrijven en instellingen die over een AED beschikken, maar de meesten hangen binnen en zijn daardoor na kantoortijd en in de weekeinden niet bereikbaar. Om bedrijven en organisaties zonodig over de drempel te helpen om die AED buiten te hangen, is de gemeente om garantie op het onderhoud gevraagd.

Fondsen zoals Fonds Westland, het Rabofonds en Loswal De Bonnen zijn bereid tot het geven van donaties om AED-apparaten en buitenkasten te financieren, mits de gemeente garant wil staan voor het onderhoud aan de AED's. Een garantstelling voor dit onderhoud komt in feite neer op maximaal 13.000 euro per jaar (65 maal 200 euro).

De wens van de stichting is opgepikt door de raadsfractie van de VVD die daartoe een motie had opgesteld. Deze motie is dinsdagavond door het college van B en W overgenomen.

Categorieen:
Westland Politiek