Archief

Internationaal vlaggensysteem langs Westlandse kust

Er komt deze zomer langs de Zuid-Hollandse kust een experiment met een internationaal vlaggensysteem. De vlaggen geven aan of de zee veilig is om in te zwemmen of te watersporten. De proef wordt gehouden bij Kijkduin, 's-Gravenzande, Monster en Scheveningen, meldt mediapartner Omroep West.

De proef houdt in dat bij alle strandposten een hoge vlaggenmast komt met daarin een rode of gele vlag. De kleur rood staat voor een zwemverbod en geel voor een onbetrouwbare, gevaarlijke zee waarbij zwemmers goed moeten opletten.

Nieuw is dat naast deze vlaggen ook aan de vloedlijn wordt aangegeven waar het gevaarlijk is. Onbetrouwbare zwemzones krijgen een markering met duidelijk zichtbare strandvlaggen, afzetlinten en sandwichborden. De medewerkers van de reddingsbrigade houden toezicht op deze gemarkeerde zones.

Internationaal erkend vlaggensysteem

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) start het experiment samen met de brandweer, schrijft burgemeester Van Aartsen van Den Haag in een brief aan de gemeenteraad. "Door het toenemend bezoek aan het strand, de groeiende recreatie op en in het water, maar vooral door zogenoemde muien ligt het voor de hand om bij het intensiveren en optimaliseren van het toezicht gebruik te maken van een internationaal erkend vlaggensysteem." Een mui is een dieper watergedeelte tussen twee zandbanken in. Muien kunnen een sterke stroming richting zee veroorzaken.

De Nederlandse Reddingsbrigade is blij met het experiment. "We streven ernaar om langs de Nederlandse kust een uniform waarschuwingssysteem te krijgen", zegt Raymond van Mourik. "Nu gebruiken verschillende badplaatsen, nog verschillende vlaggen met wisselende betekenis."