Archief

Gemeenten maken afspraken over verdringing op arbeidsmarkt

De gemeenten Midden-Delfland en Westland hebben woensdag samen met Delft, Den Haag, Rijswijk en vakbond FNV een zogenoemd Verdringingsprotocol getekend. Hierin staan afspraken om verdringing op de arbeidsmarkt en werken zonder loon te voorkomen. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke overeenkomst wordt getekend.

In het protocol staan diverse afspraken: werknemers moeten betaald worden volgens geldende cao-afspraken en bij re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogen er geen mensen van hun arbeidsplaats worden verdrongen.

Werkzoekenden met te weinig ervaring of vaardigheden kunnen een proefplaats of leerwerktraject aangeboden krijgen. Een proefplaatsing duurt maximaal een maand, om bij geschiktheid over te gaan op een normaal contract. Leerwerkplaatsen duren niet langer dan drie tot zes maanden. In die tijd kunnen ook diverse trainingen worden gevolgd om meer ervaring op te doen.

Na de zomer wordt er een digitaal meldpunt ingesteld, waar mensen terecht kunnen als bedrijven of instanties zich niet aan deze afspraken houden.