Archief

Priva wint innovatieprijs met bladplukrobot

Het Lierse bedrijf Priva is winnaar geworden van de Innovation Award tijdens de tuinbouwbeurs GreenTech 2016 die deze week in Amsterdam wordt gehouden. De bladplukrobot van Priva werd tot de beste van de 73 inzendingen bestempeld. De prijs werd dinsdagochtend in ontvangst genomen door algemeen directeur Meiny Prins.

De jury noemt de Deleafing Robot van Priva een zeer vernieuwende oplossing voor een ernstig probleem voor tomatentelers. De robot neemt hen het handmatig verwijderen van bladeren - een arbeidsintensieve klus - uit handen en voert dit geheel zelfstandig uit. Hierdoor kunnen besparingen oparbeidskosten worden gerealiseerd. Bovendien worden de bladeren zeer nauwkeurig één voor één verwijderd, zodat er nauwelijks virussen kunnen worden overgedragen van de ene tomatenplant naar de andere.

Priva heeft het apparaat ontwikkeld in samenwerking met een groot aantal telers, zodat de innovatie uitgebreid in de praktijk is getest. De jury ziet deze bladplukmachine als de start van een grote reeks robots die de komende jaren in en voor de tuinbouw zullen worden ontwikkeld.

Categorieen:
Economie