Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Amerikaanse rivierkreeft bezig aan opmars

De Amerikaanse rivierkreeft is in onze regio bezig aan een opmars. De rode beestjes zitten soms met 100.000 soortgenoten in het water en kunnen voor veel schade zorgen aan de ecologie onder water.

Het diertje kwam enkele jaren geleden vooral voor in Nootdorp, Waarschijnlijk omdat iemand de kreeft had uitgezet. Daarna heeft de rivierkreeft zich in rap tempo verspreid over de regio. Dat gaat zo makkelijk, omdat er geen natuurlijke vijanden zijn.

De Amerikaanse rivierkreeft is een omnivoor en eet daardoor alles wat er te vinden is in en rond het water. "Dat kan de natuur onder water behoorlijk verstoren", zegt Ernst Raaphorst van het Hoogheemraadschap van Delfland. Ook tuinen in de buurt van water zijn niet meer veilig. De beestjes graven namelijk tunnels vanuit de oeverkant de oever in, zodat het vrouwtje daar eitjes kan leggen. Dat zorgt voor verzakkingen in tuinen.

Kreeften wegvangen heeft volgens het Hoogheemraadschap geen zin, omdat de grote exemplaren de kleintjes opeten. Wanneer er een grote verdwijnt, kunnen de kleintjes overleven. Het ministerie van Economische Zaken wil vissers in Nederland de mogelijkheid geven om grootschalig en gericht op de soort te vissen. Advies van Delfland aan mensen die een rivierkreeft in hun aquarium hebben, is om het dier niet uit te zetten in het water.

Categorieen:
Algemeen