Archief

Westlandse telers melden zich bij Ontwikkelingsbedrijf

De eerste telers die zich hebben gemeld bij het nieuwe Ontwikkelingsbedrijf voor de glastuinbouw, omdat ze willen uitbreiden of verplaatsen, komen uit het Westland. Dit heeft voorzitter Cees Veerman van de coalitie HOT (Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector) gezegd, zo meldt TuinbouwCommunicatie. Volgens Veerman is het nog niet tot een transactie gekomen.

Het Ontwikkelingsbedrijf werd in april van dit jaar opgericht. Het moet het saneren en ontwikkelen van glastuinbouwbedrijven mogelijk maken voor bedrijven die zich willen hervestigen, vernieuwen of stoppen door vraag en aanbod samen te brengen. Het kan bijvoorbeeld gronden aankopen en deze weer verkopen en fungeert daarbij dus als een grondbank. Ook kan het bedrijf de financiering van vernieuwing of sanering vergemakkelijken.

Aandeelhouder van het Ontwikkelingsbedrijf is de stichting HOT met daarin FloraHolland, FVO (Federatie Vruchtgroente Organisaties) en de Rabobank. De bank heeft enkele tientallen miljoenen euro's als een lening ingebracht voor de grondbank van het Ontwikkelingsbedrijf en voor overbruggingsfinancieringen, zo gaf Veerman aan.

Het Ontwikkelingsbedrijf is er voor de gehele glastuinbouwsector. Het werkt landelijk en daaronder werken regionale ontwikkelingsbedrijven. In het Westland is er al een lokale tak opgericht.

Categorieen:
Westland Economie