Archief
YouTube

YouTube

'Een oorlogsvlieger in bodem Abtswoude'

Mogelijk ligt in de bodem van Abtswoude in Midden-Delfland een oorlogsvlieger. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. De Hampden 1 van de Britse luchtvaartdienst RAF zou op 30 juni 1940 zijn neergestort bij Abtswoude, maar de bodem is nooit afgegraven.

In totaal liggen nog 501 restanten van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse bodem. Er worden landelijk nog 1085 bemanningsleden vermist. Gemeenten zouden volgens de NOS huiverig zijn om de bodem van een crash site af te graven.

Het opgraven van een vliegtuigwrak op land kost een gemeente gemiddeld een half miljoen euro. Gemeenten draaien zelf op voor de kosten, waardoor ze er vaak niet happig op zijn. Alleen als er mogelijk nog bommen onder de grond liggen en de veiligheid in het geding is, kan een gemeente een deel van de kosten verhalen.

In het toestel dat bij Abtswoude is neergekomen zaten vier Britten: navigator A.C. Ennis, piloot A.G. Pascoe, boordschutter F. Pursglove en boordschutter J.W. Greig. De locatie is een benadering, schrijft de NOS. Ook zouden de stoffelijke resten al vergaan kunnen zijn.