Archief

Expositie over 'Jumping' Jack Middelburg

Het Westlands Museum in Honselersdijk opent volgende week een expositie over voormalig motorcoureur Jack Middelburg. De Naaldwijker vergaarde internationale roem doordat hij in 1980 de TT van Assen won en een jaar later wereldkampioen Kenny Roberts versloeg op het circuit van Silverstone.

Op 1 april 1984 kwam Middelburg met hoge snelheid ten val tijdens een race op het stratencircuit van Tolbert. Twee andere coureurs vielen ook en raakten hem bij zijn hoofd. Twee dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

In oktober 2014 was er in het Historisch Archief in Naaldwijk al één dag een kleine expositie te zien over 'Jumping Jack'. Daar bleek dat veel mensen graag een ruimere expositie wilden zien. "Toentertijd hebben wij daar al verkennende gesprekken met zoon Jacky over gevoerd", zegt Gustaaf van Gaalen van het museum, "maar door de grootschalige verbouwing van ons museum kon dat er toen niet meer van komen."

De expositie wordt op 9 april geopend door voormalig topcoureur Wil Hartog en is daarna nog te zien tot en met 21 augustus. Het Westlands Museum verwacht dat motortoerclubs uit het hele land een kijkje komen nemen.

In 2014 maakten we onderstaande reportage over de expositie in het Archief.