Archief
Google Streetview bij transformatorstation Wateringse Veld

Google Streetview bij transformatorstation Wateringse Veld

Midden-Delfland: geen transformatorstation in Harnaschpolder

De gemeente Midden-Delfland wil, in tegenstelling tot Westland, geen transformatorstation in het oostelijke gedeelte van de Harnaschpolder. Dat heeft de gemeente in een zienswijze laten weten aan Bureau Energieprojecten, dat het project coördineert.

Het transformatorstation maakt deel uit van een project, waarbij op zee opgewekte windenergie verbindt met het landelijk hoogspanningsnet. Eén van de transporttracés die wordt onderzocht, loopt van Den Haag naar het hoogspanningsstation in Wateringen. Bij dit station wordt gezocht naar een nieuw te realiseren transformatorstation. Daarbij wordt gekeken naar de Harnschpolder en een glastuinbouwlocatie langs de N211 in Wateringen.

De locatie in de Harnaschpolder zou echter te klein zijn, schrijft Midden-Delfland. "De benodigde ruimte voor een transformatorstation bedraagt volgens de conceptnotitie 3 tot 6 hectare. De genoemde oostelijke locatie in de Harnaschpolder heeft een oppervlakte van circa 3,7 hectare. De effectief te benutten ruimte is door de aanwezige belemmeringen kleiner."

De belemmeringen die genoemd worden, zijn onder andere een hogedrukaardgasleiding die langs de westelijke zijde door het gebied loopt, waardoor een strook onbebouwd moet blijven. Ook is er een molenbiotoop over het westelijk deel van het terrein, waar beperkingen voor bebouwing gelden. Bovendien zou het station ingepast moeten worden in het landschap. Dat betekent dat er ruimte moet zijn voor groen, water en kwaliteitseisen aan de bebouwing. Dit zorgt voor minder ruimte.

Wat de gemeente betreft, komt het station dus in het glastuinbouwgebied in Wateringen. Maar de gemeente Westland heeft juist laten weten tegen een transformatiestation in glastuinbouwgebied te zijn.