Archief
Maasland Google Streetview

Maasland Google Streetview

Midden-Delfland zet in op bouw voor huidige inwoners

De gemeente Midden-Delfland wil de komende jaren vooral woningen bouwen voor mensen die al in de gemeente wonen of die er vandaan komen. Dat is te lezen in de Woonagenda 2016-2020, het ambitiedocument voor de komende jaren.

Er is in Midden-Delfland veel sprake van vergrijzing. In Maasland is dat het grootste probleem. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het (economisch) draagvlak voor winkels, (sport)verenigingen, basisonderwijs en zorgvoorzieningen. De gemeente wil dit oplossen door eengezinswoningen in de koopsector toe te voegen, zowel voor startende als voor 'opstromende' gezinnen. In Maasland moeten hiermee ook gezinnen van buiten worden aangetrokken.

Schipluiden kent behalve vergrijzing ook ontgroening (afname van het aantal jongeren). Probleem is wel, dat de mogelijkheden voor nieuwbouw in dit dorp het meest beperkt zijn, zonder verstoring van het landschap. Waar mogelijk, moeten er voornamelijk eengezinswoningen in de huursector worden gebouwd. Ook wordt gekeken naar gelijkvloerse woningen. De bouw is vooral bedoeld voor mensen die al in Schipluiden wonen of er vandaan komen.

De gemeente is het meest tevreden over Den Hoorn. "Er is een goede balans in de bevolkingssamenstelling en er zijn mogelijkheden om wooncarrière te maken in het eigen dorp. Dat willen we zo houden." Er wordt vooral gekeken naar woningen voor gezinnen. Het gaat dan om woningen in de sociale huursector en koopwoningen in het goedkopere en het duurdere segment. Ook hier wordt gebouwd voor mensen die er al wonen of die uit Den Hoorn vandaan komen.

Vanwege de vergrijzing en de ontgroening wil Midden-Delfland ook de doorstroming uit bestaande eengezinswoningen stimuleren. Daartoe wil de gemeente een zogeheten wooncoach inzetten.