Archief

Half jaar cel geëist voor import verboden gewasbeschermingsmiddelen

Een 43-jarige man uit Monster heeft woensdagmiddag een celstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen zich horen eisen voor de import van verboden gewasbeschermingsmiddelen. Ook een 46-jarige man uit Oosterhout stond in die zaak in Breda voor de rechter. Hij kreeg dezelfde strafeis. Op de mannen wordt tevens tot 1.000.000 euro gevorderd.

De mannen werkten bij een groothandel in Oosterhout. Zij zouden 20.500 kilo van het in Nederland verboden middelen bitoxybacillin en lepidocide hebben geïmporteerd via Rusland. Dit middel wordt gebruikt bij bestrijding van spint bij rozen. Drie rozenkwekers hebben in totaal meer dan 1000 kilo van de middelen bij de groothandel gekocht. De facturen zijn daarbij vervalst, het etiket werd veranderd naar 'bladglans' en 'bladvoeding'.

De officier van justitie weegt zwaar aan het feit, dat deze middelen gevaar kunnen opleveren voor mens, dier en milieu. Bovendien ligt verkoopprijs in Nederland van illegale gewasbeschermingsmiddelen ligt vele malen hoger dan de inkoopprijs in landen ver weg. Verder is de toelatingsprocedure om een middel op de markt te mogen brengen een tijdrovende en dure aangelegenheid, dat is nu omzeild. "Snel veel geld verdienen is belangrijker dan rekening houden met de gevolgen op de middel en lange termijn voor de leefomgeving van mens en dier. Zoals zo vaak worden de gevolgen afgewenteld op de samenleving."

Het OM wil dat de Monsternaar de 169.775 euro die hij heeft verdiend met de illegale activiteiten inlevert. Op zijn partner, tevens de eigenaar van de groothandel, wordt 988.865 gevorderd. De officier van justitie wil de rozenkwekers straffen met boetes van 2500 euro.

Categorieen:
Monster 112