Archief

Plan: dorpspomp centraal op bomenrijk Wilhelminaplein

In Naaldwijk is woensdagavond een plan voor herontwikkeling van het Wilhelminaplein gepresenteerd. Een stuk of 23 grote bomen, waarvan zes centraal op het plein rondom de daarheen te verplaatsen dorpspomp, moeten de boel "levendiger en leefbaarder" maken.

Dat is in uiterlijk opzicht de belangrijkste wijziging die is voortgekomen uit een klankbordgroep van bewoners, ondernemers, bezoekers en organisatoren van evenementen die samen met een stedenbouwkundig bureau een basisplan heeft opgesteld. Een maquette daarvan is in partycentrum De Binnenhof aangeboden aan wethouder Duijvestijn.

Weekmarkt

Het minst blij lijken de marktkooplieden. Een woordvoerder verklaarde "heel erg teleurgesteld te zijn". Er zal namelijk in het nieuwe plan het een en ander veranderen aan de opstelling van de kramen. Het zwaartepunt zal blijven liggen op het Wilhelminaplein, maar er wordt gedacht aan een uitloper in de richting van het Havenplein. Dit zou onder meer consequenties hebben voor het aan die kant dichtbij het Wilhelminaplein kunnen parkeren van fietsen.

Duijvestijn riep de marktkooplieden op om zich flexibel op te stellen. Hij betoogde, dat er niet minder dan achttien alternatieve oplossingen voor de weekmarkt zijn onderzocht, maar telkens werd duidelijk dat het Wilhelminaplein onmisbaar is. Het voorkeursmodel voor de opstelling van de marktkramen gaat uit van een carré-vorm op het Wilhelminaplein met de genoemde uitloper richting het Havenplein.

Evenementenorganisator Arthur Zuijderwijk had geen begrip voor de beoogde centrale positie van dorpspomp met bomen eromheen. Daardoor wordt het onmogelijk om bepaalde grootschalige activiteiten op het hart van het plein te kunnen houden. Hij sprak van een 'denkfout'.

Parkeerproblemen

Met name vanuit de kring van omwonenden werd geklaagd over het sterk afgenomen aantal parkeerplaatsen in de nabije omgeving. Wethouder Duijvestijn verklaarde, dat nadrukkelijk wordt onderzocht in hoeverre er meer gebruik kan worden gemaakt van het parkeerdek van winkelcentrum De Tuinen. In verband met een betere bereikbaarheid van dat parkeerdek is inmiddels overeenstemming met de eigenaar bereikt om een tweede oprit aan te leggen, aldus de wethouder.



September 2017

Het nu gepresenteerde plan wordt in april aan de marktcommissie worden voorgelegd, waarna het college van B en W zich erover zal buigen. Na behandeling in de gemeenteraad en een aanbesteding zou in maart volgend jaar met de uitvoering van de herinrichting begonnen moeten worden. Volgens die prognose zou het nieuwe Wilhelminaplein in september 2017 gereed moeten zijn.

Categorieen:
Naaldwijk Politiek