Archief

Oorlogsverhaal Leendert Valstar op de planken

Het levensverhaal van de Westlandse verzetsheld Leendert Valstar is op 4 mei te zien als toneelvoorstelling. Theater in Feite brengt dit in het kader van Dodenherdenking op de planken in WestlandTheater De Naald.

Naaldwijker Valstar was tuinder van beroep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorde hij onder de schuilnaam Bertus de Vries tot de top van het verzet in onze regio, maar ook landelijk. Zo pleegde hij overvallen en bevrijdde hij een gevangengenomen kameraad. In mei 1944 wordt hij op het station in Delft door een agent toevallig herkend als betrokkene bij de Delftse 'wapenkraak' in februari van dat jaar. Hij wordt geïdentificeerd als Leendert Valstar en naar kamp Vught gebracht. In september van datzelfde jaar wordt hij daar gefusilleerd.

De voorstelling Schuilnaam Bertus vertelt het verhaal vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood en erna. Chris Camfferman speelt de hoofdrol, Maghen Hilgersum vertelt en bezingt het levensverhaal. De voorstelling wordt ondersteund door beelden van het Historisch Archief Westland.

Categorieen:
Westland Cultuur