Archief
Linksboven het Polenhotel Google Earth

Linksboven het Polenhotel Google Earth

Afvalverwerkingsbedrijf knelpunt voor opvang asielzoekers

De weg is nog steeds niet vrij voor de eventuele komst van 275 asielzoekers naar het 'Polenhotel' in Wateringen. Een belangrijk praktisch knelpunt wordt gevormd door de activiteiten die worden uitgevoerd bij het aan de overkant gelegen afvalverwerkingsbedrijf Van Vliet Contrans.

Het bedrijf van Van Vliet zit in de hoogste categorie wat betreft de milieubelasting en die categorie stelt aanzienlijke afstand-eisen ten aanzien van huisvesting van mensen. Grote vraag is nog of er een mouw te passen valt aan de wens van het college van B en W van Westland om in het 'Polenhotel' aan de De Lierseweg vluchtelingen te laten wonen. De diverse aspecten worden momenteel nog onderzocht, dus van een vergunningaanvraag door de exploitant van het hotel is nog geen sprake.

'Geen beperkingen'

In een zogeheten raadsbrief die begin dinsdagavond door het college van B en W naar buiten is gebracht, wordt er op gewezen "dat zittende bedrijven op het bedrijventerrein geen beperkingen zullen ondervinden van het realiseren van de opvang van asielzoekers". Als de gemeente de benodigde omgevingsvergunning verleent, staat daartegen bezwaar, beroep en hoger beroep open.

Geelhoed

De juridische argumenten die door advocaat Geelhoed zijn opgesomd om medewerking aan de omgevingsvergunning per definitie uit te sluiten, zijn volgens het college niet juist. "De beoogde omzetting van de functie 'huisvesting arbeidsmigranten' naar 'tijdelijke opvang asielzoekers' is niet per definitie in strijd met de Verordening Ruimte 2014 terwijl andere gronden in deze fase evenmin planologische medewerking in de weg staan", stelt het college.