Archief
Archieffoto

Archieffoto

Midden-Delfland vraagt faillissement 'asbestboer' aan

De gemeente Midden-Delfland heeft maandag het faillissement laten aanvragen van John van Trierum, eigenaar van de zogenoemde 'asbestboerderij' aan het Abtswoude 52 in Schipluiden. De gemeente heeft op hem een oninbaar gebleken vordering van bijna vier ton.

De zaak 'Abtswoude 52' speelt al bijna zes jaar. Op 25 juni 2010 zijn op het erf van de boerderij illegale sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Bij dat karwei is asbest vrijgekomen. De gemeente verklaarde het complex direct via een noodverordening tot verboden terrein.



Alle kosten die destijds door Midden-Delfland in verband hiermee gemaakt zijn, wilde de gemeente bij Van Trierum verhalen. Het ging in totaal om een bedrag van bijna 335.000 euro. Zowel in 2011 als eind 2015 is gepoogd om via een deurwaarder tot inning van het geld over te gaan, maar dat mocht niet lukken. In verband met de wettelijke rente is het openstaande bedrag inmiddels opgelopen tot bijna vier ton (per 17 februari 2016: 399.676,10 euro).



In een brief aan de gemeenteraad motiveert het college van B en W van Midden-Delfland de faillissementsaanvraag als volgt: "Dit is naar onze mening noodzakelijk om de openstaande vordering, die is bekostigd vanuit maatschappelijke middelen, op enigerlei wijze terug te krijgen."