Archief
Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Burgemeester Westland kan carbidschieten toestaan

Een vergunning voor carbidschieten wordt ook in de gemeente Westland mogelijk. Dat bleek donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Daarom zal in de raadsvergadering van 29 maart worden besloten, dat de burgemeester deze activiteit in voorkomende gevallen kan toestaan.

In de nu nog geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het carbidschieten verboden en is het verlenen van een ontheffing niet mogelijk. Dit werd eind vorig jaar nog eens duidelijk, toen een groep mensen in De Lier op de middag van oudejaarsdag wilde gaan carbidschieten. Burgemeester Van der Tak kon niet anders dan op het ontbreken van de ontheffingsmogelijkheid wijzen.

In de voorbereiding op de nieuwe APV waren de meningen binnen een werkgroep van gemeenteraadsleden verdeeld (vier voor en vier tegen). Donderdagavond kwam Kelly van Tol (GemeenteBelang Westland) met de nadrukkelijke wens tot het invoeren van een ontheffingsmogelijkheid.

De woordvoerders van CDA, LPF en Westland Verstandig vielen haar bij. D66 is "helemaal tegen", de VVD heeft er geen behoefte aan ("het is hier helemaal geen traditie") en de ChristenUnie-SGP wilde vooral weten wat de burgemeester er van vindt. Progressief Westland is weliswaar voorstander van afschaffing van vuurwerk, maar kan wel leven met de voorgestelde ontheffingsmogelijkheid. Burgemeester Van der Tak ziet de ontheffingsmogelijkheid ook wel zitten.

Carbid is een kalkachtig goedje dat in een (melk)bus wordt gestopt en natgemaakt, waarna de deksel op de bus wordt geduwd. Er ontstaat dan een gas, dat bij verhitting tot een luidruchtige explosie leidt, waarbij de deksel (of tegenwoordig vaak een plastic bal) tientallen meters de lucht inschiet.

Categorieen:
De Lier Westland Politiek