Archief

Opnieuw plan voor maximale spreektijden in raad Westland

Binnen de gemeenteraad van Westland lijkt donderdagavond een nieuwe confrontatie tussen Peter Duijsens (Westland Verstandig) en "de rest" van de raad onafwendbaar te zijn. In het agenda-overleg van de fractievoorzitters komt dan opnieuw het onderwerp 'maximale spreektijden' aan de orde.

Reden voor het nieuwe voorstel is onder meer, dat met enige regelmaat de agenda van de raadsvergaderingen niet kan worden afgehandeld in één avond. Volgens het voorstel zou elke fractie een standaard spreektijd van 15 minuten moeten krijgen met een opslag van 1 minuut per raadslid (in deze spreektijd is opgenomen het indienen van moties en amendementen, de vragenronde en het plaatsen van interrupties). Voor het college van B en W zou per raadsvergadering 40 minuten totale spreektijd beschikbaar moeten zijn.

Verder is er 30 minuten overige spreektijd voorzien voor opening en sluiting, mededelingen, punten van orde, schorsingen, pauze, hamerstukken, interpellaties, stemmingen en insprekers. Dit alles moet ertoe leiden, dat de vergadering maximaal vier uur duurt. In zwaarwegende gevallen zou burgemeester Van der Tak, als voorzitter van de raad, kunnen besluiten de vergadering met een half uur uur te verlengen.

Tot dusver is Peter Duijsens altijd een tegenstander van maximale spreektijden geweest. Toen het onderwerp begin maart vorig jaar aan de orde was, ontstak hij in woede. Desnoods zou de politie er aan te pas moeten komen. De fractievoorzitter van Westland Verstandig wil alle, in zijn ogen noodzakelijke, tijd krijgen om zijn verhaal te doen.



De spreektijdenregeling zou al direct van kracht moeten worden in de vergadering van 29 maart.

Categorieen:
Westland Politiek