Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Bijna 100 voetbalvelden aan asbestdak in Westland

Binnen een straal van 600 meter van de Westlandse dorpskernen liggen 973 percelen met ruim 46 hectare aan asbestdaken. Dat blijkt uit een inventarisatie door de gemeente. Ter vergelijking, dat is ter grootte van bijna 100 voetbalvelden. Bij de inventarisatie is gezocht naar daken die groter zijn dan 35 vierkante meter, omdat onder die grens particulieren onder bepaalde voorwaarden zelf asbest mogen verwijderen en afvoeren.

De inventarisatie, die is uitgevoerd naar aanleiding van een in de gemeenteraad breed ondersteunde motie, is volgens de gemeente globaal van aard en is gedaan door luchtfoto-onderzoek, gecombineerd met een visuele controle in het veld. Wanneer een eigenaar besluit tot sanering, moet toch eerst een onderzoek worden uitgevoerd. Als de dakplaten daadwerkelijk asbest bevatten, kan worden gesaneerd.



De meeste asbest is in De Lier te vinden: 125 percelen met ruim 115.000 vierkante meter asbestdak. In 's-Gravenzande zijn de meeste percelen geteld (201), maar blijft het oppervlak aan asbestdak beperkt tot ruim 78.000 vierkante meter. Ter Heijde komt niet voor in de lijst, omdat daar geen asbestdaken met een oppervlakte groter dan 35 vierkante meter zijn aangetroffen. Westland heeft ongeveer twee maal zoveel asbestdaken als het landelijke gemiddelde binnen haar gemeentegrenzen.

In 2024 moeten alle asbestdaken zijn gesaneerd. De gemeente gaat op korte termijn alle eigenaren van panden met asbestdaken wijzen op de risico's die zij lopen en adviseren zich goed te verzekeren dan wel te saneren. "De inhoud van de brief wordt niet dwingend van aard, omdat we nu geen wettelijke mogelijkheden hebben. Er zal worden gewezen op de subsidiemogelijkheden, van het Rijk en de provincie", aldus het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.