Archief

'Hop telen in Westlandse kassen'

Westlanders moeten maar hop gaan telen in de kassen. Dat vinden Ton Verbraeken van Westlands Goud en de Lierse brouwer Boyd Keijzer. Zij reageren daarmee op het nieuws dat er voor kleine brouwerijen bijna geen hop meer te verkrijgen is.

"Ik denk zeker dat daar een markt voor is", zegt Keijzer. "Het is een zusje van de wiet", weet Verbraeken. "Er is een gebrek aan, dus ik denk dat het tijd is dat een paar tuinders opstaan, die zeggen: 'Ik wil die hop wel eens uitproberen'."

In 2009 werd nog ruim 112.000 ton hop geproduceerd, in 2015 was dat nog maar zo'n 86.000 ton. Grote brouwerijen hebben daarvan een groot deel in handen. Voor kleine brouwers wordt het dus steeds lastiger om aan het resterende deel te komen. Daarmee worden de speciaalbieren, waarin het aandeel van de hop de smaak bepaalt, mogelijk duurder.

Categorieen:
Westland Economie