Archief

Aantal wilde eenden neemt af

Het aantal wilde eenden in ons land neemt al jaren in hoog tempo af, ook in onze regio. De oorzaak is niet bekend. Sovon Vogelonderzoek en het Nederlands Instituut voor Ecologie gaan daarom in opdracht van het Faunafonds een groot onderzoek doen. Na de zomer moet dit rapport klaar zijn.

In 2000 waren er nog ruim 500.000 broedparen, maar nu is dat ongeveer 20 procent lager en de daling lijkt volgens Natuurmonumenten niet te stoppen. Bovendien overwinteren ook steeds minder wilde eenden in ons land.

Deskundigen staan voor een raadsel. Ook bij de eendenkooi in Schipluiden zien ze een daling in het aantal eenden dat er komt broeden. Boswachter Gerard van Winden werkt al 30 jaar bij de eendenkooi. Volgens hem zwommen er jaren geleden nog duizenden koppels eenden op de plas en nu zijn dat er nog maar enkele honderden.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor de populatie krimpt. Zoals het oprukken van de steden, de vogelgriep en slechte waterkwaliteit. Maar het is onduidelijk wat nou de precieze oorzaak is en daarom komt er nu een onderzoek. Natuurmonumenten roept op de jacht op de wilde eend tijdelijk te staken, totdat er duidelijk is waarom de wilde eend zo fors in aantal afneemt.

Bovendien richt de soort volgens de organisatie nauwelijks schade aan. Als de eenden wel voor overlast zouden zorgen, zou dat de jacht legitimeren. Maar dat is nu niet het geval, stelt Natuurmonumenten.

Categorieen:
Algemeen