Archief
Bas Booister

Bas Booister

Veel kritiek op wethouder en bestuur Koningshof

Het Maassluise college van B en W moet drie toekomstscenario's uitwerken voor Theater Koningshof, met financiƫle onderbouwing. Een motie met die strekking werd dinsdagavond door de voltallige gemeenteraad gesteund en het college neemt die motie over. Daarnaast heeft cultuurwethouder Van der Houwen aangegeven dat er een interimmanager en een interimbestuur moeten worden aangesteld.

De raad is blij met de uitspraak van de wethouder over het aanstellen van een interimmanager. Maar de raadsleden zijn niet helemaal tevreden over het handelen van Van der Houwen in deze zaak. Volgens Sjoerd Kuiper (PvdA) beantwoordde Van der Houwen vragen, van onder meer zijn partij, in het verleden vaak met het antwoord 'ik ga er niet over'. "Dat mag juridisch zo zijn, maar als voornaamste geldschieter en degene die het bestuur daar heeft neergezet, heeft de wethouder een bijzondere relatie met Koningshof en haar medewerkers."

Consequenties

John Dolstra (ChristenUnie) en Leo Eijskoot (D66) lieten doorschemeren dat ze nu meer actie willen van de wethouder. Dolstra: "Een derde debacle kunnen we ons niet veroorloven. Want dan zullen daar politieke consequenties aan verbonden zijn." Maar vrezen voor de toekomst hoefde de wethouder niet.

Vooral het afgetreden bestuur heeft veel kritiek gekregen, voornamelijk op de bestuursvergoedingen en de houding ten opzichte van het personeel. Dolstra: "Het nieuwe bestuur lijkt bij het oude in de leer te zijn geweest." CDA-fractievoorzitter Corine Bronsveld stelde, dat het bestuur niet goed aanvoelde wat voor de anderen (lees: het personeel en de gemeente) belangrijk is. Gerard van der Wees (VVD) stelde zelfs dat "het bestuur de gemeente zag als een pinautomaat".



Penningmeester


De raad wil nu een heldere visie vanuit de gemeente op het theater- en zalencomplex. Nog voor de behandeling van de kadernota voor 2017 moet het college de toekomstscenario's hebben gedeeld met de raad. De huidige penningmeester, Peter Anker, blijft aan als bestuurslid, tenminste totdat er een interimbestuur gevonden is. Het vinden van een nieuw bestuur mag volgens Van der Houwen maximaal een maand duren.

Categorieen:
Politiek