WOS
Archief

WOS Media

Minder stembureaus open bij 'GeenPeil'

Tijdens het zogenoemde GeenPeil-referendum op 6 april zijn in onze regio ten opzichte van eerdere verkiezingen minder stembureaus open. Dat blijkt uit een rondgang van WOS Media langs de diverse gemeenten.

In Westland zijn er liefst 16 minder stembureaus dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 (van 52 naar 36), in Maassluis is het er eentje minder (van 16 naar 15). Ten opzichte van de gecombineerde verkiezingen in 2015 zijn er in Midden-Delfland drie stembureaus verdwenen (9 naar 6). Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het mobiele stembureau vorig jaar alleen 's morgens in Akkerleven (Schipluiden) stond, nu wordt het bureau ook verplaatst naar Kickerthoek (Den Hoorn, middag) en Korpershoek (Schipluiden, avond).

Een woordvoerster van Midden-Delfland geeft aan dat er wordt afgeweken van het normale aantal locaties, omdat er nu onder meer een kortere doorlooptijd is: "De kiezer heeft nu slechts keuze uit 2 opties en hoeft in het stemhokje niet een hele lijst met kandidaten door te nemen." Door die twee opties kunnen de stemmen nu ook sneller geteld worden. Ze laat verder weten dat er vorig jaar, ondanks dat er twee keer gestemd moest worden, er bij sommige stembureaus kortere rijen waren dan verwacht en er dus plek was voor meer kiezers.

Een zegsvrouw in Westland merkt op: "Er zijn stembureaus samengevoegd met het oog op de geringe afstand tussen de stembureaus. Ook zijn sommige locaties niet meer als stembureau te gebruiken (bijvoorbeeld in verband met sloop)."

Tijdens het referendum wordt gestemd over een verdrag waarin afspraken staan over meer politieke en economische samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne. Mensen kunnen aangeven of ze voor of tegen zijn. Het gaat hier om een zogenoemd raadgevend referendum; de uitkomst is dus niet bindend.