WOS
Archief

Provincie waarschuwt voor geul in Zandmotor

De provincie Zuid-Holland waarschuwt wandelaars voor insluitingsgevaar op de noordelijke kant van de Zandmotor. Door de harde noordwesten wind en de vele regen van de afgelopen week is een nieuwe geul ontstaan.

Deze geul (breedte circa 20 meter) staat rechtstreeks in verbinding met de zee. Zij bevindt zich ter hoogte van ori├źntatiepaal G1. Dit is op 2,5 kilometer ten zuiden van de boulevard van Kijkduin bij de grens van de gemeente Westland en de gemeente Den Haag.

Voor wandelaars is het advies om niet de landtong van de Zandmotor vanuit Kijkduin op te lopen. Na 2,5 kilometer is de nieuwe geul een obstakel. De enige mogelijkheid is om dezelfde weg terug te lopen. Echter tijdens de vloed wordt de langgerekte zandbank geïsoleerd van het droge strand, waardoor wandelaars mogelijk worden ingesloten door de zee. Wanneer dit onverhoopt toch gebeurd, dan is het raadzaam om 112 te bellen. De lokale hulpdiensten zijn op de hoogte van de situatie en zijn extra alert.

Het ontstaan of juist verzanden van geulen op de Zandmotor heeft een natuurlijke oorzaak en is afhankelijk van factoren zoals het getij, de stroming langs de kust en de wind.

Categorieen:
Westland112