WOS
Archief

'Vluchtelingenvraagstuk beschaafd, maar niet naïef benaderen'

De gemeente Westland dient het vluchtelingenprobleem met een "beschaafde identiteit" te benaderen, vindt burgemeester Van der Tak. "Maar niet naïef! Mensen hebben er kopzorgen over, en die neem ik serieus", zei hij maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.

"Vluchtelingen uit oorlogsgebieden, mensen in nood, bied je hulp. Dat kan bijvoorbeeld met kleinschalige opvang, passend bij de schaal van onze dorpen. Want grootschalige opvang is toch veelal een broedplaats van nietsdoen, een mogelijke kiem van terreur", sprak Van der Tak. Het stelt de gemeenteraad wel voor een dilemma, zo erkende hij.

In zijn visie betekent vluchten naar Nederland tevens het accepteren van onze beschaving. "Kom je in Westland wonen, wie je ook bent, dan doe je gewoon mee. Dan gaan de kinderen naar school, dan leer je de taal en je draagt met werk je steentje bij. En een vlucht in criminaliteit is een vliegticket het land uit", aldus Van der Tak.

"Kortom: geen slappe integratie, niet pamperen, niet klein houden. Wel een Westlandse aanpak van onderwijs, werk en ontwikkeling van je eigen kracht: dat is de aanpak die ik hier bepleit, maar ook aan de 'regiotafel' en op landelijk niveau", zo verklaarde hij.

Categorieen:
WestlandPolitiek