College Maassluis: 'Weinig te doen tegen houtrook'
Het gemeentebestuur van Maassluis kan over het algemeen weinig ondernemen om de nadelige gezondheidseffecten van houtrook uit open haarden te verminderen. Dat zegt het college van B en W in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van D66.
Indien er sprake is van overlast, kan er een klacht worden ingediend bij het meldpunt 'Schoon, heel en veilig'. Zo'n klacht komt dan bij de afdeling Bouw- en woningtoezicht, die de situatie beoordeelt aan de hand van geldende wet- en regelgeving.
D66 wilde verder weten of het Bouwbesluit zodanig kan worden aangepast dat bijvoorbeeld in dichtbevolkte gebieden in Maassluis geen houtgestookte open haarden in woningen mogen worden geplaatst. B en W zeggen in hun reactie, dat een lokale overheid geen landelijke wetgeving kan aanpassen en het Bouwbesluit is landelijke wetgeving.
Zou het college misschien bereid zijn om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodanig aan te passen dat bijvoorbeeld bij windstil weer, mist en/of een hoge concentratie luchtverontreiniging, een stookverbod voor een bepaalde duur wordt opgelegd, wilde D66 weten. Maar omdat er woningen zijn waarin de houtkachel als hoofdverwarming fungeert, zal het college niet overgaan tot het aanpassen van de APV.
Verder wordt er nog op gewezen, dat op de website van de GGD voorlichting wordt gegeven over de gezondheidseffecten van houtrook, hoe je als stoker houtrookoverlast kunt beperken en wat je als gehinderde kunt doen.