Archief

Vuurwerkdiscussie weer opgelaaid

Het einde van het jaar komt dichtbij, en zoals gebruikelijk gaat de vuurwerkdiscussie dan weer spelen. Moet vuurwerk beschikbaar blijven voor consumenten? Die vraag werd zaterdagmiddag op Radio 1 voorgelegd aan vuurwerkverkoopster Miranda van Kortenhof uit Maassluis en GroenLinks-raadslid Arno Bonte uit Rotterdam.

Bonte is ook bekend van het meldpunt vuurwerkoverlast en pleit voor het afschaffen van consumentenvuurwerk. Wat hem betreft worden er alleen nog maar professionele vuurwerkshows georganiseerd per gemeente of per wijk: "Schade door vuurwerk en overlast is in de afgelopen jaren toegenomen. Vuurwerk zou alleen door professionals moeten worden afgestoken."

Van Kortenhof is het daar helemaal niet mee eens en stelt dat je onderscheid moet maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. "Het vuurwerk wat wij verkopen, daar knalt echt geen bushokje van uit elkaar en zorgt niet voor ernstig letsel." Ze vindt dan ook dat er iets gedaan moet worden aan het illegale vuurwerk.

Volgens Bonte is dat niet genoeg: "Je moet en en doen. Het aantal jongeren dat in het oogziekenhuis komt, daarvan is tachtig procent slachtoffer van legaal vuurwerk." Van Kortenhof spreekt dit tegen, ze gelooft niet in die cijfers omdat kinderen niet zo snel zullen toegeven dat ze illegaal vuurwerk hebben afgestoken.

Luister het hele gesprek terug via deze link (vanaf 0.56)

Categorieen:
Maassluis Algemeen