Archief

Provincie wil van 100.000 ganzen af

De provincie Zuid-Holland wil dat de ganzenpopulatie uiterlijk 2020 ruim 100.000 vogels kleiner is. Gedeputeerde Staten hebben het Faunabeheerplan ganzen goedgekeurd. Daarin staan de maatregelen omschreven om de populatie jaarrond verblijvende ganzen terug te brengen van 160.000 naar ongeveer 55.000 en de trekganzen in de winter te beschermen.

Standganzen zijn ganzen die in Nederland broeden en hier ook het gehele jaar verblijven. De afgelopen 15 jaar is de populatie in de provincie van 20.000 opgelopen tot 160.000. Er zijn 7 soorten standganzen, maar alleen de grauwe gans komt van oudsher in Nederland voor. Door de groei van de populaties neemt de schade die deze ganzen aanrichten aan landbouwgewassen, natuur en recreatieterreinen (vervuiling) toe en ook het vliegverkeer ondervindt steeds meer hinder van de ganzen.

In de provinciale plannen staan de diverse maatregelen die jagers, agrariƫrs, terreinbeheerders en andere grondeigenaren en -gebruikers samen zullen uitvoeren: verjagen, eieren schudden, vangen en afschot. Per gebied wordt bepaald welke methode(n) en welke tijdstippen het meest geschikt zijn.

Het Faunabeheerplan is opgesteld door de Faunabeheereenheid Zuid-Holland, dat bestaat uit de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), de Jagersvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, de Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap en Staatsbosbeheer.

Categorieen:
Algemeen