Archief

Vijf bomen van bomenlijst gehaald

Het college van B en W in Midden-Delfland heeft de gemeenteraad een nieuwe bomenlijst toegestuurd. De oude lijst, die in maart werd vastgesteld, is door de rechtbank vernietigd. Op de nieuwe lijst ontbreken vijf bomen aan de Keenenburgweg in Schipluiden.

Het gaat om een kastanje, een esdoorn en drie beuken. De eigenaar van het terrein waarop de bomen staan, was naar de rechter gestapt. De gemeente had de bomen op de lijst gezet, omdat ze cultuurhistorische waarde zouden hebben. Een boom heeft dat, wanneer er een directe relatie bestaat met een bouwkundig gemeentelijk of rijksmonument met een hoge cultuurhistorische waarde.

Volgens de eigenaar is daarvan echter geen sprake. De boerderij waarin hij woont is niet als monument aangewezen. De bomen maken bovendien geen deel uit van de historische beplanting van de boerderij, omdat ze pas later zijn geplant.

De rechter heeft de eigenaar in het gelijk gesteld. Het college van B en W heeft inmiddels aangegeven zich te kunnen vinden in de uitspraak en gaat dus ook niet in beroep.