Archief

'Vang fijnstof Zuidhoornseweg op'

De fijnstof die vrijkomt als de Zuidhoornseweg in Den Hoorn wordt doorgetrokken tot de Reinier de Graafweg in Delft, moet worden opgevangen. Daarvoor diende de PvdA-fractie in Midden-Delfland dinsdag een motie in. Het college van B en W gaat de mogelijkheden onderzoeken.

De Zuidhoornseweg wordt doorgetrokken om, als straks de verlengde A4 opengaat, de verkeersdruk van en naar Delft aan kunnen. De vele auto's die er overheen gaan rijden, zorgen ervoor dat de fijnstof-concentratie toeneemt. Dit is volgens de PvdA nadelig voor het milieu en de bewoners aan de Tramkade en Kapellaan die dicht bij de weg wonen.

Voorgesteld is om de fijnstof op te vangen met bijvoorbeeld beplanting. "Met bepaalde beplanting en bijbehorend onderhoud kun je tussen de 5 en 10 procent fijnstof afvangen", stelt de fractie op basis van onderzoek van de Universiteit Wageningen. Het zou voornamelijk gaan om naald- en loofbomen.

Verder kan ook gekeken worden naar technische alternatieven. Zo heeft de TU Delft een fijnstofreductiesysteem ontwikkeld dat in een radius van 100 meter fijnstof kan afvangen. Dit systeem wordt al succesvol gebruikt bij de Thomassentunnel bij Rozenburg en in een straat in Amstelveen.