Archief

Lierenaar ontwikkelt succesvolle jacht op ivoorstropers

De jacht op de ivoorstropers is begonnen... in ieder geval als het aan Lierenaar Laurens de Groot ligt. Hij is net terug uit Kenia en vertelt hoe zijn nieuwe technieken stroperij kunnen tegengaan.

Als de stroperij zo doorgaat, zijn er over tien jaar geen olifanten meer. Daarom heeft De Groot samen met zijn stichting ShadowView een nieuwe aanpak ontwikkeld om de ivoorstroperij tegen te gaan.

Dat werkt zo: boswachters leggen met een GPS-camera vast waar de kuddes olifanten zich bevinden. Die plekken worden omringd met sensoren en zodra iemand dat gebied betreedt, wordt dit direct opgemerkt. Drones met warmtedetectoren en camera's worden daarna gericht op dat gebied ingezet, waardoor stropers snel kunnen worden opgespoord.

Het opsporen van de stropers blijkt zo succesvol te zijn, dat De Groot en zijn team zijn uitgenodigd om de boswachters van Kenya Wildlife Service te gaan opleiden. Ze gaan daar begin volgend jaar mee starten. De boswachters krijgen uitleg hoe ze met de drones moeten werken.

Begin maart wordt er in ons land een internationale conferentie tegen stropen gehouden. De Groot hoopt dat hij daar over zijn nieuwe aanpak mag vertellen, omdat hij denkt er op veel meer plekken op deze manier gewerkt kan worden.

Benieuwd naar de avonturen van Laurens de Groot in Afrika? Ze zijn vanaf 29 november te zien in het programma Ivory Wars op Discovery Channel.

Categorieen:
De Lier Algemeen