Archief

Wateringse winkelier ontwikkelt kledingautomaat

Net zoals er in de meeste supermarkten een flessenautomaat staat, zou er in modewinkels een automaat moeten komen voor gebruikte kleding. Met dat idee is de Wateringse winkelier René Broeders aan de slag gegaan en heeft hij zo'n automaat laten ontwerpen.

Onlangs heeft Broeders in zijn winkel aan de Herenstraat de allereerste automaat in gebruik genomen en hij hoopt vanzelfsprekend dat talloze collega's het initiatief zullen volgen. Want hoewel er op diverse manieren oude kleding wordt ingezameld, komt het overgrote deel nog steeds in de algemene afvalverwerking terecht.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen volgens de initiatiefnemer uit, dat in Nederland jaarlijks voor 180 miljoen kilo kleding wordt afgedankt. Daarvan zou slechts 70 miljoen kilo worden hergebruikt. Kleding die nog helemaal goed is, kan nog worden gedragen door minder bedeelden, maar als ergens een scheur inzit of knopen af zijn, kunnen de vezels nog prima worden hergebruikt.

Krijgt de klant bij de supermarkt een statiegeldbon, de kledingautomaat levert een kortingsbon. Verder gaat de opbrengst van de oude kleding naar een goed doel. Broeders vermeldt tot slot, dat in zijn winkel in vijf weken tijd 740 kilo kleding is ingezameld.

Categorieen:
Wateringen Algemeen