Archief

Unieke boring niet eerder dan in tweede helft 2016

De voorgenomen boring in Honselersdijk naar aardwarmte op een diepte van vier kilometer zal op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar kunnen beginnen. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van Trias Westland, de organisatie die dit plan heeft ontwikkeld. Er moest eerst een kostbare, technische kwestie worden opgelost.

Er is in ons land nog niet eerder tot genoemde diepte naar aardwarmte geboord. Bij bekende projecten als Green Well Westland in Honselersdijk en Harting Holland in De Lier is niet dieper gegaan dan bijna drie kilometer.

Mocht bij de boring naar vier kilometer diepte blijken dat de winning van aardwarmte niet (economisch) haalbaar is, dan wil Trias Westland terugvallen op het gangbare Onderkrijt-concept (drie kilometer diepte). Aanvankelijk was de veronderstelling dat in die situatie een extra boring naast de schacht van vier kilometer zou moeten worden uitgevoerd. Maar inmiddels is een oplossing gevonden om toch van dezelfde schacht gebruik te kunnen maken, 'afgekeken' van olie- en gasboorders.

Doordat het boorconcept is aangepast, kan Trias Westland niet eerder dan in december starten met de Europese aanbestedingsprocedure. "Op basis van de vaste doorlooptijden van een dergelijke procedure verwachten we in juni de gunning van de werkzaamheden te doen", aldus de organisatie. Wel hoopt zij kort daarna tot de financiƫle afronding te kunnen komen, waarna met de boring kan worden begonnen op het braakliggend terrein van FloraHolland aan de Middel Broekweg in Honselersdijk.

Het initiatief voor de Triasboring is genomen door HVC, een afvalverwerkings- en energiebedrijf, waarvan de gemeente Westland aandeelhouder is. Voor dit project is een zelfstandige BV opgericht, met als aandeelhouders HVC, FloraHolland en Westland Infra. De gemeente Westland staat garant voor een maximumbedrag van 6,5 miljoen euro.