Archief

Brochure om agressie van koeien tegen te gaan

Koeien worden steeds brutaler. Waar ze vroeger nog ontzag hadden voor mensen, zijn ze nu steeds bijdehanter en vallen ze zelf mensen aan. Dat komt door de vrijheid die de dieren krijgen.

Vroeger leefden de dieren in kleine groepen en stonden ze vaak vast. Doordat ze nu loslopen en in grote groepen leven gaat de rangorde onder de dieren gelden.

Dieren of mensen die daar niet tussen horen worden door de dieren getest. Ze vragen zich af wie je bent en wat je plaats in de groep is. De laatste jaren gebeurt het steeds vaker dat bijvoorbeeld een inseminator die de dieren bevrucht van achteren aangevallen wordt door de koeien.

Die aanvallen worden gevaarlijk als een inseminator op de grond valt en de koeien met hun kop op ze blijven drukken en blijven testen. Het heeft in meerdere gevallen geleidt tot botbreuken en kneuzingen.

Op het hoogtepunt waren er zestig aanvallen in een jaar tijd. Daarom heeft de Coƶperatie Rundveeverbetering een brochure uitgebracht waar tips in staan voor boeren om ongevallen tegen te gaan. Zo wordt de boeren aangeraden om de koeien die bevrucht moeten worden door een inseminator apart te zetten van de groep en vast te binden. De brochure is inmiddels onder 20.000 boeren verspreid.

Categorieen:
Algemeen