Archief

Plan voor woonunits aan 's-Gravenzandse Kreeklaan

Een vrij concreet plan voor de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning aan de Kreeklaan in 's-Gravenzande is al enkele weken geleden bij de gemeente Westland ingediend door ondernemer Frans van Staalduinen. Dit blijkt uit de brief die hij maandag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Van Staalduinen wijst er op, dat de oude MAVO-school sloopwaardig is en op die plek eenvoudig circa veertig woonunits geplaatst kunnen worden voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Dit voor de maximale duur van tien jaar. In die periode kunnen de woningcorporaties plannen ontwikkelen en uitvoeren om deze huisvesting over te nemen. "Voor dit moment betekent het echter een flinke verkleining van de wachtlijst. Beschikbaar komende sociale huurwoningen in woonwijken kunnen dan beschikbaar blijven voor gezinnen met kinderen", aldus Van Staalduinen.

Verder merkt hij op, dat de omwonenden voorheen dagelijks honderden leerlingen en leraren door de straat kregen. "Die zijn dus wel wat gewend", oppert de initiatiefnemer. Dat fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig in deze laan woont, heeft volgens Van Staalduinen "niets met deze materie te maken".

In financieel opzicht zou het plan haalbaar zijn, als door de gemeente aan een paar voorwaarden wordt voldaan: de school moet worden gesloopt ("maar dat moet toch een keer gebeuren") en de grond moet "om niet" beschikbaar worden gesteld voor de duur van maximaal tien jaar. "Die toezegging moet overigens ook aan de buren worden gedaan en absoluut worden nageleefd", aldus Van Staalduinen.

"Als ik zo de berichten van de afgelopen weken lees, moet dit een plan zijn dat een brede steun in de gemeenteraad gaat krijgen", besluit hij vol goede moed. Hoe die raad erover denkt, kan al deze dinsdagavond duidelijk worden.