Archief

In aantocht: wijn uit paprika's

Volgende week donderdag worden in ons land twee wijnen uit de tuinbouw geïntroduceerd: paprikawijn en tomatenwijn. Er is in het afgelopen jaar aan de ontwikkeling van deze Nederlandse primeurs gewerkt.

Het plan voor de ontwikkeling van groentewijnen ontstond in de zomer van 2014. Enkele ondernemende groentetelers verkenden de mogelijkheden voor uitbreiding van toepassingen voor hun producten. Paprikateler Arco Vreugdenhil en tomatenkweker Theo van der Kaay raakten in gesprek met Roelof Visscher, directeur van Neerlands Wijnmakerij. Vervolgens is in samenwerking met onderzoekers van Hogeschool Stenden in Leeuwarden het innovatieve product ontwikkeld.

Of er ooit eerder succesvol wijn uit paprika's is gemaakt, valt moeilijk te achterhalen. Dit in tegenstelling tot tomatenwijn. Het was in 1938 een Belgische teler die een oplossing zocht voor zijn overschot aan tomaten. Hij boekte succes met zijn experiment om uit tomaten wijn te maken. Een kleinzoon maakte er enkele jaren geleden furore mee in Canada.

De paprika's en tomaten worden in ons land bij de wijnmakerij in Bentelo geperst en vergist. Ze komen onder de naam ViniVega op de markt. De presentatie is bij het bekende culinaire duo Jonnie & Thérèse Boer van restaurant De Librije in Zwolle.

Categorieen:
Economie