Archief

Geen plannen voor versnelde CO2-reductie

De gemeente Westland heeft geen plannen om versneld de uitstoot van CO2 te reduceren. Dat schrijft het college van B en W op vragen van Progressief Westland. Die wilde weten wat de reactie van het college was op de uitspraak van de rechter in juni, dat de Nederlandse overheid meer moet doen om aan de Europese richtlijnen te voldoen.

Het college wijst erop dat in de raad in 2013 heeft ingestemd met de agenda 'Waardevol Westland'. Die moet van Westland de duurzaamste tuinbouwgemeente van Nederland maken. In 2020 moet de uitstoot van CO2 met 30 procent ten opzichte van 1990 zijn verminderd. Dat is al meer dat wat Europa minimaal eist.

Daarvoor wordt met name naar de tuinbouw gekeken, omdat die in Westland voor bijna 80 procent van de CO2-uitstoot verantwoordelijk is. Vooral aardwarmte moet voor een reductie zorgen. Daarom ondersteunt de gemeente projecten van Green Well Westland en Geothermie De Lier.

Samen zijn die goed voor een vermindering van meer dan 40.000 ton CO2 op jaarbasis. Nieuwe projecten als die van Nature's Pride, Geopower Oudcamp en Trias Westland zullen in aanzienlijke mate bijdragen aan de verdere reductie, zo schrijft het college.

Westland spant zich verder in om de energietransitie te versnellen, het gebruik van industriele warmte in de tuinbouw. Ook wordt gekeken in hoeverre (Europees) subsidiegeld kan worden benut. Dit alles zou er toe moeten leiden dat er meer aardwarmteboringen zullen worden uitgevoerd.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen