Archief

Trucker: "immigranten Calais zijn net vlooien"

Transportbedrijven in het Westland worden op gigantische kosten gejaagd nu een staking aan de gang is bij de Kanaaltunnel van Calais, Frankrijk. Het veerbootpersoneel protesteert tegen de verkoop van veerboten aan een Deense concurrent op de route Calais-Dover. Ze vrezen dat ze hun baan verliezen.

Trucker Ron Menke van Van Duijn Transport uit De Lier heeft er meer dan genoeg van. Hij begreep van collega's dat de file bij Dover oploopt tot wel 36 uur. Menke was donderdag met een vracht onderweg van Nederland naar de Kanaaltunnel en besloot om te rijden via Lille. Dat duurde wel twee uur langer, maar daardoor was hij eerder in Calais.

Een gedeelte van de snelweg tussen Belgiƫ en de Kanaaltunnel is namelijk afgesloten, om een langere file van vrachtwagens te voorkomen. "Als je eenmaal bij de tunnel bent, dan rolt het wel weer", aldus Menke.

De vrachtwagenchauffeur maakt foto's en video's van de immigranten die de trailers in de file bij Calais opentrekken. "Ze kijken in je lading en laten de deur gewoon open. Chauffeurs durven niet uit te stappen, omdat de situatie heel dreigend is. "We proberen zo dicht mogelijk op de kont van je voorganger te rijden, zodat de trailer niet te openen is. Ook klappen ze je spiegels naar binnen, zodat je geen zicht meer hebt op wat achter je gebeurt".

De politie rijdt volgens Menke af een aan bij Calais en zet traangas in. "Maar binnen drie minuten komen de immigranten weer terug, het zijn net vlooien". Met de boot via Hoek van Holland is eigenlijk ook geen optie. Omdat niet iedereen met de trein door de Kanaaltunnel kan, kampen de veerboten met overboekingen.