Archief

Nieuweweg in Poeldijk moet energie gaan opleveren

De Nieuweweg (N211) tussen Poeldijk en Naaldwijk moet in de toekomst energie besparen én opwekken. Dat is het plan van de provincie Zuid-Holland. Die heeft een ingenieursbureau opdracht gegeven daarvoor een ontwerp te maken.

De weg wordt vanaf 2017 volledig vernieuwd. De fundering, het wegdek zelf en de damwand worden vervangen. Daarbij moeten allerlei nieuwe technieken ingepast worden. Gedacht kan worden aan warmtecollectoren in het wegdek, zonnecollectoren in de wegmarkering en piezo-elektrische kristallen in het wegdek om remenergie terug te winnen om energie op te wekken.

Energiebesparing zou al tijdens de bouw kunnen beginnen door de materialen en de constructie van de weg zo uit te voeren, dat er in de toekomst minder vaak onderhoud nodig is. Zodra de weg opgeleverd is, kan bespaard worden door onder andere efficiënt om te gaan met de energie om verlichting te laten branden.

De N211 en N470 (bij Delft) zijn uitgekozen als proeftuin voor innovaties van zogeheten energietransitie. Ook omwonenden en bedrijven in de omgeving wordt gevraagd mee te denken.