Archief

'Waterzuivering niet op te brengen voor kleine tuinders'

Het wordt voor kleine tuinbouwbedrijven een lastige opgave om het oppervlaktewater schoner te krijgen. Vanaf 2016 mogen tuinders hun afvalwater niet meer ongezuiverd lozen, maar de zuiveringskosten zijn niet voor iedereen op te brengen, meldt de universiteit Wageningen.

Op dit moment is zuivering betaalbaar voor slechts 30 à 35 procent van de bedrijven met substraatteelt (potgrond en steenwol). Zij vormen 40 tot 50 procent van het totale glasareaal. Dit zijn voornamelijk grotere en financieel sterkere bedrijven. De nieuwe verplichting zal tot meer faillissement van kleine bedrijven leiden, voorspelt de universiteit.

Het Hoogheemraadschap van Delfland meldde vorige week dat er nog veel te doen is om het water in de regio echt schoon te krijgen. "Alleen als er rigoreus gestopt wordt met het vervuilen van de sloten, volgen zichtbare verbeteringen." Sloten zitten nu nog vaak vol met meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Tuinders wordt gevraagd mee te werken aan het schoner krijgen van het water.

In het Wageningse onderzoek worden opties gegeven om de zuiveringskosten nog meer terug te dringen. Gedacht kan worden aan mobiele zuivering, leaseconstructies, collectieve zuivering of ontwikkeling van emissieloze teelten.

Categorieen:
Algemeen