Archief

'Voor zomervakantie knoop doorhakken over Trias'

Het is van essentieel belang dat de gemeenteraad van Westland vóór de zomervakantie een beslissing neemt over een garantstelling met betrekking tot een zogenoemde Triasboring. In het desbetreffende voorstel wordt door het college van B en W gesteld, dat anders het project niet zal worden uitgevoerd.

Bij een Triasboring wordt naar een diepte van vier kilometer geboord om te onderzoeken of er aardwarmte kan worden benut. In Nederland is nog niet eerder een dergelijke boring ondernomen. De huidige aardwarmteprojecten in Honselersdijk en De Lier betreffen boringen naar de zogenoemde Onderkrijt Zanden op een diepte van circa 2,7 kilometer.

De Triasboring moet plaatsvinden op het braakliggende terrein van FloraHolland aan de Middel Broekweg in Honselersdijk. FloraHolland is een van de participanten in het project, naast Westland Infra en 'hoofdaannemer' HVC.

Binnen de gemeenteraad van Westland is het nog geen uitgemaakte zaak dat een meerderheid 'ja' zal zeggen tegen de nu voorgestelde garantie van 9 miljoen euro. Het voorstel is in eerste instantie onderwerp van gesprek in een raadscommissievergadering op 10 juni a.s. "Uitstel in het besluitvormingsproces kan inmiddels verkregen subsidies en garantstellingen door derden in gevaar brengen", zeggen B en W in het voorstel.