Archief

Restauratiewerkzaamheden korenmolen 's-Gravenzande begonnen

Eind dit jaar zullen de wieken van de korenmolen in 's-Gravenzande weer draaien. Dinsdag zijn de steigers opgebouwd en kunnen de restauratiewerkzaamheden beginnen. In februari 2014 sloeg het noodlot toe toen de wieken van de molen afbraken. De as was gebroken en als gevolg daarvan brak ook het wiekenkruis af. De schade was enorm. Het schadebedrag werd geraamd op 150.000 tot 200.000 euro.

Een dergelijk uniek monument en een opvallend herkenningspunt in 's-Gravenzande mag niet verloren gaan, vonden verschillende partijen. De gemeente Westland, de fondsen Westland en Loswal De Bonnen en Re-Sell hebben leningen verstrekt om met het herstel te kunnen beginnen. Ook hebben zeer veel 's-Gravenzanders op allerlei manieren aan het herstel bijgedragen door middel van acties, giften en donaties. Bij de provincie Zuid-Holland loopt nog een verzoek voor aanvullende subsidie.



Als eerste wordt er een nieuwe as van gietijzer gegoten en worden er nieuwe wieken gemaakt. Later in het jaar is het tijd voor het plaatsen van een nieuwe as en het monteren van de wieken. Als alles volgens planning loopt, draaien aan het eind van het jaar de wieken en is de molen weer helemaal in bedrijf