Archief

Restauratie Korenmolen 's-Gravenzande begonnen

De restauratiewerkzaamheden aan de Korenmolen 's-Gravenzande zijn dinsdag begonnen met het plaatsen van de steigers. Eind dit jaar draaien de wieken van de molen weer, zo denkt de stichting achter het monument.

Als eerste wordt er een nieuwe as van gietijzer gegoten en worden er nieuwe wieken gemaakt. Later in het jaar is het tijd voor het plaatsen van een nieuwe as en het monteren van de wieken. Als dat gedaan is moet de molen weer helemaal in bedrijf kunnen.

In februari 2014 sloeg het noodlot toe toen de wieken van de molen afbraken. De as was gebroken en als gevolg daarvan brak ook het wiekenkruis af. De schade was enorm. Het schadebedrag werd geraamd op 150.000 tot 200.000 euro.

Een dergelijk uniek monument en een opvallend herkenningspunt in 's-Gravenzande mag niet verloren gaan, vonden verschillende partijen. De gemeente Westland, Loswal De Bonnen, Fonds Westland en Re-Sell hebben leningen verstrekt om met het herstel te kunnen beginnen.

Ook hebben veel 's-Gravenzanders op allerlei manieren aan het herstel bijgedragen door middel van acties, giften en donaties. Bij de provincie Zuid-Holland loopt nog een verzoek voor aanvullende subsidie.