Archief

Ruim 900 kilometer aan klokgelui langs de Maas

In elke plaats aan de 925 kilometer lange Maas klinkt op zaterdag 30 mei klokgelui, zo ook in Maassluis, Maasdijk, Heenweg en Hoek van Holland. Het project maakt onderdeel uit van de internationale Maasbiƫnnale Mater Mosa.

Om 9.00 uur 's ochtends begint de 'wave' van geluid in het Franse Pouilly-en-Bassigny, vlak bij de bron van de Maas. De daaropvolgende dorpen nemen het signaal over. Waar de Maas breder wordt, klinken ook scheepshoorns, carillons, koren en blaaskapellen.

In Maassluis zal de wave rond 17.51 uur aankomen. Om 17.35 uur zal het carillon van de Groote Kerk al beginnen met het "lied van de Maas". Waarna koster Wessel Dijkstra het gelui om exact 17.51 in beweging zal brengen. Ook de Petrus en Pauluskerk doet mee.

Na Maassluis zijn in Maasdijk de kerklokken van De Hoeksteen en Het Kruispunt te horen. Dan wordt ook de St. Lambertuskerk aangedaan in Heenweg om vervolgens te eindigen in Hoek van Holland. Eerst nog net voor 18.00 uur met klokgelui van de Protestantse Kerk en de St. Egbertuskerk en later om precies 18.00 uur met de zang van Parochiekoor Hoek van Holland op het Noorderhoofd.