Archief

Maassluis heeft ruim vijftig BKR-kunstwerken in bezit

De gemeente Maassluis heeft nog ruim vijftig BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling)-kunstwerken in bezit. Dat blijkt uit navraag bij de gemeente. Landelijk gaat het volgens Nieuwsuur om ruim 42.000 kunstwerken in gemeentelijke kelders.

Volgens Nieuwsuur worden de werken vaak verwaarloosd en niet tentoongesteld, maar dat is in Maassluis niet het geval. Daar worden ze regelmatig tentoongesteld en in de tussentijd goed bewaard in het depot van Museum Maassluis.

Twee Maassluise kunstenaars hebben tussen 1956 en 1987 gebruik gemaakt van de regeling. Het gaat om Henk Fortuin en Jan Pieter van den Bos. Van den Bos werkte onder de naam Jean Pierre Totzky.

In totaal werden er 99 BKR-kunstwerken gemaakt, waarvan 77 door Fortuin en 22 door Totzky. Daarvan zijn er weer 45 werken verkocht of geruild.

In de gemeente Midden-Delfland zijn er voor zover bekend is geen werken uit de BKR-tijd. In de gemeente Westland is het niet duidelijk, de fractie van D66 heeft er vragen over gesteld en lopende die vragen kan de gemeente niets zeggen.