Archief

Zeven fracties doen dringend beroep op accountant

Zeven van de acht fracties in de Westlandse gemeenteraad hebben in een gezamenlijke brief de raadsaccountant dringend gevraagd zijn werkzaamheden te hervatten. Tevens nemen deze partijen afstand van de handelwijze en opstelling van fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig.

De accountant heeft vorige week per direct zijn werkzaamheden opgeschort. Dit was het gevolg van de aankondiging van een zogeheten tuchtklacht bij de Accountantskamer door de raadsfractie van Westland Verstandig.

De fractie verwijt de accountant een dubbelrol. Er zouden adviezen aan burgemeester en wethouders zijn uitgebracht, zonder dat dit vooraf gemeld is aan de gemeenteraad. "Daardoor is het mogelijk gebleken dat de raadsaccountant het college controleert in dossiers waar diezelfde accountant eerder advies over heeft uitgebracht. Dit is net als de slager die zijn eigen vlees keurt en dus onaanvaardbaar en fout", betoogde Westland Verstandig.

In de woensdag verstuurde brief schrijven de andere fracties: "Het kan niet zo zijn, dat een minderheid in de raad een situatie creëert die zij zelf niet zegt te beogen (het stopzetten van uw controlewerkzaamheden) en die bovenal niet overeenkomt met de wens van de overgrote meerderheid van de raad."

Duijsens heeft in reactie op de brief van de zeven fracties ook zelf een nieuwe brief aan de accountant gestuurd. Hij merkt daarin onder meer op, dat "door de andere fracties op geen enkele wijze wordt ingegaan op de inhoud van de zaak".

De accountant had maandagavond telefonisch aan burgemeester Van der Tak laten weten, dat hij hoopt nog deze week een beslissing te kunnen nemen over het al dan niet hervatten van de controlewerkzaamheden.

Categorieen:
Westland Algemeen