Archief

Boring naar aardwarmte gaat diep

Boren naar aardwarmte, het wordt in onze regio al op diverse plaatsen gedaan. Maar zo diep als de geplande Triasboring gaan die andere boringen niet. Het is de bedoeling dat er naar ruim 4 kilometer diepte wordt geboord. Daar is het water nog een stuk warmer dan in de zogeheten Onderkrijtlaag op 2 รก 3 kilometer diepte.

De Triasboring wordt verzorgd door een samenwerkingsverband van Flora Holland, Westland Infra en afvalverwerker HVC. Zij gaan boren op het terrein van Flora Holland aan de Middel Broekweg in Honselersdijk. De drie partijen staan voor een flinke opdracht, er is in Nederland immers nog nooit zo diep geboord.

Het ministerie van Economische Zaken heeft 3,6 miljoen euro als garantstelling toegezegd. Dit is specifiek bedoeld voor de Triasboring. Voor de gehele boring wordt er aan de gemeente Westland nog 6 tot 9 miljoen aan garantstelling gevraagd. Op dit moment is daar nog geen meerderheid in de gemeenteraad voor.

De Triasboring moet er voor zorgen dat er minder gas nodig is voor bijvoorbeeld de kassen, maar ook voor de woningen in de regio. Dat is beter voor het milieu en zorgt voor meer onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.